Pengikut

Selasa, 26 April 2011

Mukjizat Akhir zaman...

Tahukah umat Islam,setiap kita memiliki mukjizat sehingga akhir zaman?
Yang dimaksudkan ialah Al-Quran,Mukjizat terbesar daripada Allah kepada insan agung,
Muhammad Saw,sebagai petunjuk baku penuh ilmu (hikmah)kepada umatnya.

Ia juga membawa risalah gembira dan peringatan.
Namun ramai manusia tidak mengetahuinya.
Al-Quran adalah pedoman bagi manusia memahami diri,persekitaran dan juga ciptaan Allah agar mereka dipandu memahami hakikat diri,ciptaan dan alam ghaib.
Ia juga mengandungi kisah kaum terdahulu dan perjuangan Rasul dan Nabi menghadapinya.

Terdapat juga prinsip syariah dan batas boleh dan larang untuk dipatuhi dan ditaati manusia. Begitu juga dengan ilmu memahami diri,diluar diri dan hubungannya dengan Pencipta dan ciptaan-Nya.
Malah,Al-Quran adalah penyuluh ilmu,cara hidup dan ibadat supaya sejarah silam menjadi peringatan dan pengajaran.
Al-Quran menjadi sumber pembentuk watak seperti Sayyidatina Aisyah ra terhadap Rasullulah saw yang memiliki budi pekerti Al-Quran.
Memahat diri dengan rasa cinta Al-Quran dipanggil Qurani.
Watak Al-Quran bak lambang tarbiyah rabbani.Al-Quran diturunkan mempunyai pertalian
dengan realiti Makkah dan Madinah.Makkah melambangkan pembangunan akidah,akhlak dan jihad.Madinah pula kepada pembangunan ukhuwah,syariah dan perlaksanaan sistemnya.

Sirah Rasullulah saw membuktikan dengan jelas bagaimana proses tanzil berjalan selama 23 tahun,membentuk watak,sahsiah dan akhlaknya.
Baginda menjadi contoh terbaik untuk diikuti,sebagai rahmat kepada seluruh alam. sifat Baginda sempurna.

Meskipun sebenarnya kita tidak dapat mencapai taraf insan kamil,kita hendaklah berazam ke arah itu dengan beriman,berilmu dan beramal soleh.
Akal yang menjadi anugerah besar kepada manusia yang terpandu dengan pedoman dan petunjuk daripada Allah,membolehkan status kehambaan teguh.
Sebahagian besar daripada kita hari ini hanya membaca Al-Quran bertujuan mendapatkan fadilat.Tradisi khatam dan hafalan masih belum ke tahap mengkaji apakah rahmat dan hikmah di sebalik perkhabaran wahyu itu.
Inti sarinya hebat. Ia memerlukan kecenderungan dan kegigihan mengkaji yang tersirat agar bermanfaat bagi manusia.
Rasullulah saw menerima perkhabaran dari langit sebagai amanah besar dan sentiasa menghubungkannya dengan realiti khususnya dalam konteks kehidupan manusia.
Al-Quran merujuk langsung kepada apa yang berlaku di bumi,mengaitkan sejarah silam manusia seperti nabi dan rasul dengan misi sama- menyeru manusia kepada risalah tauhid.

Risalah dakwah dan tarbiyah adalah amanah asas yang perlu diamalkan sepanjang zaman bagi menimbulkan kesedaran dan keinsafan,menyakini akan keesaan dan keagungan Allah swt.

Tiada ulasan: